Waarom Zogezeept?

Groene experimenten

Mijn eerste stappen naar een groener leven zette ik ergens in 2015. Ik begon onder andere te experimenteren met het zelf maken van schoonmaakmiddelen. Het ene experiment (ramen wassen met warm water, een scheut azijn en stukken ui: glashelder resultaat) was al wat succesvoller dan het andere (zelf wasmiddel maken: muffe was en een hoop rommel). 

Ook zeep maken kwam ik zo onderweg tegen. Eerst probeerde ik gietzeep, waarvan je de basis smelt, geur- en kleurstoffen naar wens toevoegt en het in de gekozen vorm giet. Maar het voelde fout om mijn ‘100% natuurlijk’ mal daarmee vol te kieperen… Ik begon me in te lezen in zeep maken vanaf nul. Wat zag het er allemaal spannend uit! Hoe meer ik las, hoe vastberadener ik werd om het toch eens te proberen volgens de ambachtelijke methode. 

 

Mijn eerste ambachtelijke zeep: trial and error

Mijn eerste ambachtelijke zeep was er één met lavendel, rozenblaadjes, kokosolie en nog wat andere ingrediënten. Het werd geen groot succes. De basis van oliën was veel te ongebalanceerd, waardoor er een super schoonmakende zeep uitkwam, die mijn huid echter zo droog als iets achterliet. De rozenblaadjes bladderden er bovendien langs alle kanten vanaf, om nog maar te zwijgen over de lavendelknopjes die in de zeep verdacht veel op muizenstrontjes leken. 

Opnieuw dook ik in de boeken en verdiepte me verder in de eigenschappen van elke olie. Die zoektocht bracht me ook op het spoor van veel minder ethische zaken die je in zeep kunt stoppen. Ingrediënten waar onverantwoorde ontbossing aan te pas komen, of kinderarbeid. Ik groef verder op zoek naar een manier om de perfecte zeep te maken van duurzame, natuurlijke en ethische ingrediënten.

 

Moederlijke sores 

Ongeveer rond dezelfde tijd verwelkomden mijn vriend en ik ons vierde kindje.  Die bleek nogal een probleemhuid te hebben. Allerlei smeersels van apotheek, vrienden en familie passeerden de revue. Iedereen die een kind met eczeem heeft, herkent wellicht de wanhoop waarmee je iedere keer weer iets nieuws op dat huidje wrijft in de hoop dat het verlichting brengt. Hier moest toch een natuurlijke remedie voor zijn?

Ik zocht noest verder naar een zo puur mogelijke zeep. Weer maken, laten rijpen, uittesten, … en eindelijk maakte ik iets waar ik tevreden over was. Of het aan mijn zeep, de pure shea boter of de aangepaste voeding lag weet ik niet, maar intussen hebben de schrale wangen plaats gemaakt voor gezond blozende appelwangetjes. 

 

Overvloed en springen

Ondertussen maakte ik veel meer zeep dan we zelf konden gebruiken. Dus kregen vrienden, familie, collega’s, juffen, zo’n beetje iedereen rond me heen zeep in hun handen geduwd met de vraag me te laten weten wat ze ervan vonden. De reacties waren eerlijk, kritisch, aanmoedigend en lovend. Zo lovend dat werd geopperd ook te gaan verkopen. 

Ik besloot ervoor te gaan! Zeep maken is zalig en mijn proefkonijnen waren enthousiast, ik was er klaar voor! 

We zijn ondertussen een paar jaar verder. Nooit gedacht dat er tussen zeep maken en een zeepzaak starten zo'n avontuur schuil zat! Recepten op punt stellen, een cosmetic assessor de zeep laten testen op veiligheid, de Europese cosmeticawetgeving bestuderen, alles registreren in de juiste databanken, ... 

 

Maar intussen ben ik trots dat ik kan zeggen:

"Ik ben Sonja en ik maak ambachtelijke zeep met natuurlijke, eerlijke ingrediënten. Zeep zonder zooi!"

Sonja van Zogezeept