Info en weetjes

Wat houdt dat in: ‘ambachtelijke zeep’? 

Zogezeept zepen zijn gemaakt volgens de cold process techniek. Daarbij worden vetten en vloeistof samen met een alkalische basis gemengd en in een mal gegoten, waarna het verzepingsproces start. Dit gebeurt allemaal met de hand met minimale hulpmiddelen. Ik gebruik enkel een staafmixer om geen uren aan een stuk te hoeven roeren, maar verder is het handwerk van pure ambacht en liefde.

 

Mijn lievelingszeep is uitverkocht. Kan je gauw even een nieuwe batch maken? 

Absoluut, de kans is groot dat ik er al mee aan de slag ben :) Maar het maken van zeep is iets wat geduld vraagt. Na het mengen en gieten van de zeep moet de boel uitharden, waarna het na 1 à 2 dagen uit de mal gehaald kan worden. En dan begint het wachten… Pas na ten vroegste 4 weken is de zeep klaar om opgestuurd te worden.

 

...4 weken????

Ja, inderdaad, soms nog langer. Die tijd heeft de zeep nodig om vocht te verliezen. Als er teveel vocht overblijft in je zeep (vloeistof is 1 van de basisingrediënten, weet je nog?), dan heb je veel minder lang plezier van je blok. Een beetje zoals zeep ook wegsmelt tot een papperige plakzooi als je die in zijn eigen vocht laat liggen in plaats van op een waterdoorlatend schaaltje. Meer daarover straks. 

 

Waarom gebruik je loog in zeep? Dat is toch een bijtend goedje?

Inderdaad, zuiver zou ik het zeker niet op mijn huid smeren! Maar loog is 1 van de 3 basis ingrediënten van zeep. Door de loog kan de verzeping starten. Anders zou je een hoopje vet met vloeistof in je douche hebben liggen in plaats van een zeepblok. Na het verzepen blijft er gelukkig niks meer van over, dus je kunt het veilig gebruiken. 

 

Maar toch, gootsteenontstopper in mijn huidverzorgingsproducten...

Blij je weer gerust te kunnen stellen :) Gootsteenontstopper wordt inderdaad gemaakt van loog. Maar loog = gootsteenontstopper gaat niet op. Aan gootsteenontstopper worden nog andere ingrediënten toegevoegd, zoals zware metalen. De loog die Zogezeept gebruikt is van cosmetische/foodgrade kwaliteit, dus zonder deze toevoegingen. Ik zal het je nog gekker vertellen: loog wordt zelfs in sommige voedingsproducten gebruikt. Pretzels? Olijven? Yep, daar wordt loog bij gebruikt (foodgrade uiteraard). Helpt dit je ongerustheid wat weg te nemen? 

 

Waarom noem jij je zeep duurzaam?

Bij het kiezen van mijn ingrediënten maak ik verschillende afwegingen: of het lokaler kan, of de verbouwer van de gewassen een eerlijke vergoeding krijgt, of er geen palmolie in zit, of er een groenere oplossing is,... Ik kies mijn leveranciers bewust  op basis van deze factoren. Ook mijn verpakking is minimaal en dan nog geprint op speciaal papier, gemaakt van landbouwafval. Ik gebruik geen wegwerphandschoenen of andere eenmalig te gebruiken artikelen bij mijn productie. Om al deze redenen durf ik mijn zeep duurzaam te noemen. 

 

Maak je Vegan zeep?

Ja :D Hoewel Zogezeept geen vegan merk is, kunnen vegans wel hun gading vinden in het assortiment. Momenteel zijn er 9 vegan zepen: Zo*Hips*, ZoVeggie, ZoKoko, ZoWakker, ZoZacht, ZoScrub en de drie ZoZout zepen (Rozemarijn, geranium en lavendel)  En er zit nog meer aan te komen... Hou de social media van Zogezeept maar goed in de gaten of schrijf je in op de nieuwsbrief om het als eerste te weten te komen! 

 

Hoe behandel ik mijn zeep het best voor een zo lang mogelijk gebruik?

Ik haalde het hierboven al aan: zeep houdt niet van teveel water. Tijdens je douchebeurt of het handen wassen is het uiteraard niet erg, maar als je je zeep op de vloer van je douche laat liggen, dan zal je merken dat het een prutlaagje achterlaat als je het weer oppakt. Dat is allemaal zeep die zoveel liever op je lijf was komen glijden dan daar te liggen verpieteren. Zorg dus zeker voor een waterdoorlatend zeepbakje om je zeep in te leggen. Staat ook wel zo mooi :)

  

Heb je een kwaliteitslabel?

Ik ben een trots lid van de Guild of soap crafters and toiletry makers. Dat is een mond vol voor een gilde van gepassioneerde makers van zeep en andere verzorgingsproducten. Je mag daar alleen lid van worden als je producten voldoen aan de Europese cosmeticawetgeving, die behoorlijk streng is.